Domowe lody bakaliowe

Domowe lody bakaliowe
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nero78
Świetny dodatek do ciast, pieczonych jabłek lub same w sobie pycha..., a przede wszystkim wiemy co jemy ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy z łyżką cukru, białka "na sztywno" z odrobiną soli i z pozostałym cukrem (ilośc cukru można zmiejszyc jeżeli ktoś nie lubi słodkiego np. o 1 łyżkę). Śmietanę ubijamy, ale nie całkiem "na sztywno". Łączymy śmietaną z żółtkami, lekko ubijamy, dodajemy białka i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie, przelewamy do pojemnika i odstawiamy do zamrażarki na 12 h. Z podanych proporcji wychodzi 1l lodów.

  2. Zamiast bakali możemy dodac wybrany przez siebie mus owocowy, wtedy lody będą owocowe (trzeba tylko pamiętac, aby do musu nie dodawac cukru). Ja na święta spróbóję zrobic jabłkowo-cynamonowe. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

taura 19 grudnia 2010
Wyglądają wspaniale
madzia1208 20 grudnia 2010
Do ulubionych i koniecznie do wypróbowania.
iwona_s 20 grudnia 2010
wiesz jak się nazywa zamieszczanie przepisów i zdjęć nie będących własnego autorstwa pod swym nickiem? już... Czytaj całość »
wiesz jak się nazywa zamieszczanie przepisów i zdjęć nie będących własnego autorstwa pod swym nickiem? już ci kilka pozycji udowodniłam, że nie są twoje, przez co jeden aż usunęłaś (deser makowy), a ty dalej stosujesz ten proceder... w związku ze zbliżającymi się świętami, nowym rokiem życzę ci byś trochę pomyślała/ zastanowiła się nad sobą, dziewczyno: więcej ambicji i honoru (własnego) - tego czego teraz ci brak - tego ci życzę. nie sztuką jest błyszczeć czyimś kosztem...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki