DOMOWE DELICJE

DOMOWE DELICJE
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: andzela2309
DOSKONAŁY DODATEK DO KAWY

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka,2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • gęsty dżem morelowy lub inny smak wedle uznania
  • zapach waniliowy
  • Na polewę 2 tabliczki czekolady
  • ćwierć kostki masła

Przygotowanie

  1. Posiekać mąkęz tłuszczem,dodaćcukier,śmietanę i pozostałe składniki,zagnieść ciasto,wstawić je na godzinę do lodówki

  2. Następnie dość cienko rozwałkować.Małą szklaneczką wykrawać nieduże ciasteczka.

  3. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.i upiec na złoty kolor.

  4. Przygotować polewę:czekoladę połamać,włożyćdo miseczki,dodać masło,ustawić miskę na garnku z gotującą wodą i mieszać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

  5. Gdy ciasteczka przestygną,na środku każdego położyć pół łyżeczki dżemu,a na wierzch polać łyżeczkąpolewy.Pozostawićdo zastygnięcia.

Komentarze do przepisu (2)

szuszu 25 marca 2010
Muszę koniecznie spróbować...apetycznie wyglądają:)Pozdrawiam
ewakarpinska26 06 września 2010
Wyglądają świetnie .I na pewno są pyszne.
Składniki
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka,2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • gęsty dżem morelowy lub inny smak wedle uznania
  • zapach waniliowy
  • Na polewę 2 tabliczki czekolady
  • ćwierć kostki masła
Składniki