Domowe ciasto francuskie

Domowe ciasto francuskie
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: helenapon
Może nie powinnam tego pisać, ale przygotowanie ciasta francuskiego jest wyjątkowo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości.Robi się je prawie cały dzień-oczywiście z przerwami. Z warstw, które miały powstać, też nie byłam zadowolona.

Składniki

  • 2oo g mąki tortowej
  • 50 g roztopionego, letniego masła
  • 200 g miękkiego masła extra
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody

Przygotowanie


  1. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i 50 g roztopionego, przestudzonego masła. Wymieszać.
    Przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się lepić do rąk.
    Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Wyjąć, rozwałkować cienko w prostokąt. Na środku położyć miękką kostkę masła. Zawinąć w "kopertę".
    Wałkować tak, by nadać kształt długiego prostokąta. Złożyć na trzy części i znów owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Tę czynność powtarzać sześć razy. Zajęło mi to prawie cały dzień.
    Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każde rozwałkować bardzo cienko. Pociąć na paski długości 8-10 cm i szerokości 4-5 cm.
    Na każdym pasku ułożyć z jednej strony 2 plastry jabłek a drugi koniec naciąć ostrym nożem 2-3 razy.
    Zwinąć na pół. Posmarować żółtkiem i obficie obsypać cukrem trzcinowym. Piec na papierze w tem. 200 stopni około 12 minut, do ładnego zrumienienia.

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 15 maja 2019
chapeau bas za cierpliwość :) To jest naprawdę wyzwanie :):):)
Maudie 15 maja 2019
Wymaga cierpliwości ale warto :)
pelen_brzuszek 15 maja 2019
prawdziwy szacun :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2oo g mąki tortowej
  • 50 g roztopionego, letniego masła
  • 200 g miękkiego masła extra
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody
Składniki