Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i lekkie ciacho- domowe idealne na spotkania z rodzinka i przyjaciółmi przy kawce:-)
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać mąkę, mleko i olej (alby lepiej się miksowało/mieszało polecam dodawać na przemian mąkę, mleko, olej). Do powstałej masy dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Na koniec dodać słoik dżemu wiśniowego i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23cmx40cm i piec około 50-60 min w temp. 170-180 st.C do tak zwanego suchego patyczka.
Krem: ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę, na koniec dodać cukier puder wraz z śmietan fix''ami i ubijać jeszcze chwilkę (uważać na to by nie przebić śmietany). Ubitą śmietanę połączyć ze zmielonym twarogiem (w razie konieczności masę dosłodzić).
Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na dwa blaty, nasączyć zimnym naparem mocnej słodkiej herbaty z sokiem z cytryny, a następnie blaty przełożyć kremem.
W rondelku w odrobienie mleka rozpuścić 1,5 tabliczki czekolady i tak powstałą polewą oblać ciasto. Włożyć ciacho do lodówki. Można konsumować po kilku godzinach jak krem się dobrze zetnie, a najlepiej na drugi dzień. SMACZNEGO :-) !!!!!
Pomysł zaczerpnięty z blogu: pyszniejest.blogspot.com oraz ze strony www.wielkiezarcie.com
PS. Nie miałam twarogu trzykrotnie mielonego więc sama dwukrotnie zmieliłam ser biały chudy i dodałam troszkę cukru- jak dla mnie efekt równie dobry.:-)