Jak upiec ciasto na karpatkę
Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści.
Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 - 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy.
Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.
Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .
Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut
Jak zrobić masę do karpatki
Wyjmujemy masło z lodówki . Gotujemy budynie tak jak na instrukcji z tym że w 0,5 l mleka. Masę budyniową studzimy. Budyń musi być zimny inaczej masa karpatkowa zważy się. Ucieramy masło w mice i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy na gładką masę.
Ciasto przecinamy na pół i przekładamy masą karpatkową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki.
Tak przygotowana karpatka to istna poezja w ustach :-)
Smacznego!