domowa frużelina

Przepis dnia 2011-03-29
domowa frużelina
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tota
w sieci natrafiłam na wspaniały przepis na frużelinę. Jest tak dobry, że postanowiłam go puścić dalej w świat. Na forum gazety podaje go Limba.

Przygotowanie

  1. podgrzewać w garnuszku wiśnie wraz z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści (nie dopuścić do zagotowania się!)

  2. rozpuścić w 3 łyżkach wody mąkę ziemniaczaną

  3. żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody

  4. do wiśni dodać rozpuszczoną mąkę i żelatynę, chwile jeszcze podgrzewać mieszając.

  5. po ostygnięciu masa ma taka żelową konsystencję idealną do gofrów, czy innych deserów.

Komentarze do przepisu (12)

tolerancja 26 marca 2011
Ciekawy przepis , juz wiem co zrobic z wiśniami które mi pozostały z zimowych zapasów...
panka 26 marca 2011
Podoba mi się i mam pytanie , czy można frużelinę pasteryzować ?
tota 26 marca 2011
niestety nie wiem, nie probowalam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki