Domek vel. Budki

Domek vel. Budki
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bardolka
Efektowne, acz proste. Pewnie znane ale nie odnalazłam na Smakerze, więc dodaję.

Składniki

  • serek homogenizowany waniliowy, np w wiadereczkiu z Biedro, 0,5 kg
  • 1 galaretka owocowa
  • 1 duża paczka herbatników maślanych/szkolnych
  • polewa gotowa albo czekolada do roztopienia

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy 1 galaretkę w 1,5 szklanki wody. Na desce pod placek rozkładamy folię aluminiową, a na niej trzy rzędy po 5 herbatników zaraz obok siebie, wzdłuż długiego boku. Smarujemy połową serka w wiadereczka, rozkładając równomiernie. Na serek układamy kolejną warstwę herbatników a resztę serka wykładamy jak poprzednio. Następnie na środku rozkładamy stężałą galaretkę (musi być taka żeby się jeszcze dała wyłożyć łyżką). Można rozłożyć tak około 2/3 z niej, żeby domek się ładnie zamknął.

  2. Finałem tej operacji jest bardzo skomplikowana czynność: chwytamy folię aluminiową po obu stronach i składamy konstrukcje na kształt trójkąta. Delikatnie dociskamy i zawijamy folią wystającą po bokach.

  3. Domek wkładamy do lodówki na 6 - 12 godzin, potem wyjmujemy z folii i polewamy polewą. Kroimy na kawałki grubości około 3 cm i voila.

Komentarze do przepisu (26)

angel58 21 stycznia 2010
fajny ten domek,robiłam taki chyba ze 20 lat temu,muszę kiedyś spróbować jeszcze raz:)))
Bardolka 21 stycznia 2010
Przepis jest własnie bardzo stary, zdaję sobie z tego sprawę:) Bo jeszcze w podstawówce kolegi mama była w nim... Czytaj całość »
Przepis jest własnie bardzo stary, zdaję sobie z tego sprawę:) Bo jeszcze w podstawówce kolegi mama była w nim mistrzynią ;-) Ale dobrze czasem "odkurzyć" takiego starocia :)
irma 21 stycznia 2010
To jest bardzo pyszny deser. Robiła go moja mama , ale nazywał się "Chatka Baby - Jagi. , Chętnie sobie... Czytaj całość »
To jest bardzo pyszny deser. Robiła go moja mama , ale nazywał się "Chatka Baby - Jagi. , Chętnie sobie przypomne ten smak. Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • serek homogenizowany waniliowy, np w wiadereczkiu z Biedro, 0,5 kg
  • 1 galaretka owocowa
  • 1 duża paczka herbatników maślanych/szkolnych
  • polewa gotowa albo czekolada do roztopienia
Składniki