Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dolnośląski blok z drobiu"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4944
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 883
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4944
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 883
Składniki
Obydwa rodzaje mięsa opłucz, Marchewkę i pietruszkę obierz, włóż do garnka. Dołóż udka kurczak i udziec indyka. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu. Zalej małą ilością wody. Gotuj do miękkości. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do wystudzenia.
Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na oleju, dodaj wątróbki. Smaż kilka minut. Mięso oddziel od kości, przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami i wątróbkami z cebulą. Masa będzie wyjątkowo aksamitna, jeśli dodatkowo zmiksujesz ją w malakserze.
Do masy mięsnej wbij jajka, dodaj śmietanę oraz pistacje. Przypraw do smaku imbirem, szałwią, gałką muszkatołową oraz solą, pieprzem. Całość dobrze wymieszaj. Foremki posmaruj tłuszczem. Nałóż do nich przygotowaną masę pasztetową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 70 minut.
Przepis poleca pani Elżbieta Sadowska z Koła Gospodyń Wiejskich z WiadrowaŹródło: Tina