Dobre ciasto

Dobre ciasto
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Nazywa się dobre bo jest dobre!

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka octu
  • 1,5 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Powidła śliwkowe
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki zmielonych orzechów
  • Masa: 15 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Margarynę zetrzeć na tarce, wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki. Oddzielić żółtka od białek, dodać tylko żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.

  2. Rozwałkować 1 część, wyłożyć na blachę, posmarować powidłami przykryć drugim plackiem.

  3. Na drugą blachę położyć 3 część ciasta, a na nie położyć pianę ubitą z 4 białek , pół szklanki cukru oraz pół szklanki zmielonych orzechów. Przykryć 4 część ciasta i upiec w temperaturze 170- 180 stopni około 40 minut.

  4. Utrzeć margarynę z cukrem na pulchną masę, dodać kakao i przełożyć upieczone placki.

Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka octu
  • 1,5 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Powidła śliwkowe
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki zmielonych orzechów
  • Masa: 15 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Składniki