Długodojrzewający piernik prababci Weroniki

Długodojrzewający piernik prababci Weroniki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Hanix1984
Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia ma go od swojej mamy, ona od swojej itd. Moja mama nieco zmodyfikowała przepis w wyniku czego czas oczekiwania skrócił się z 6 tygodni do 2,5 tygodnia. W tym roku moja kolei na innowacje :) Z oczywistych powodów zdjęcie będzie później.

Składniki

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy. Masę schładzamy. Stopniowo zaczynamy dodawać wymieszane razem suche składnik i bakalie. Potem dodajemy jajka i mleko. Zagniatamy ciasto.

  2. Przygotowania zaczynamy 6 grudnia. Po zagnieceniu ciasta wkładamy je do kamionkowego naczynia lub emaliowanego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką. Przechowujemy w lodówce. 20 grudnia pieczemy piernik w średnio nagrzanym piekarniku. Pieczemy 3 osobne placki (są twarde). Po wystygnięciu placki smarujemy powidłami lub kremem orzechowym lub kawowym i polewamy wierzch polewą. Ciasto musi leżakować jeszcze 4 dni. Wtedy piernik jest mięciutki i pyszny.

Komentarze do przepisu (5)

dalijka 06 grudnia 2010
u mnie robi się identyczny piernik, jest przepyszny naparwdę polecam
bok22kob 07 grudnia 2010
Naprawdę jest wspaniały,bo podobny przepis mam ale na pierniczki.
bok22kob 07 grudnia 2010
naprawdę jest wspaniały
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki