Dietetyczny deser - kasza jaglana

Dietetyczny deser - kasza jaglana
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Przyjemny deser na bazie kaszy jaglanej. W sam raz kiedy chcesz zjeść coś słodkiego :)

Składniki

  • Kasza jaglana - pół woreczka (na jedną osobę)
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini robionej lub kupnej ( np. w popularnym sklepie z owadem w logo)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • mleko - jedna lub dwie łyżki w zależności od gęstości masy
  • owoce do dekoracji np. maliny, borówki - mogą być mrożone

Przygotowanie

  1. Ugotuj kaszę jaglaną. Do gotującej się wody wrzuć woreczek z kaszą, gotuj ją ok. 12 - 15 minut. Po tym czasie odcedź i ostudź kaszę.

    W między czasie obierz banana, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera. Dodaj jogurt, cukier brązowy lub ksylitol, pastę tahini, łyżkę mleka. Wszystko zmiksuj na w miarę gładką masę.
    jeśli masa jest za gęsta i nie chce się blenderować dodaj jeszcze trochę mleka.

  2. Następnie połącz kaszę z przygotowaną masą bananowo - jogurtową, wszystko dobrze wymieszaj, umieść w miseczce. Udekoruj owocami i liśćmi np. mięty. Deser możesz włożyć do lodówki i zjeść po kilku godzinach.

Składniki
  • Kasza jaglana - pół woreczka (na jedną osobę)
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini robionej lub kupnej ( np. w popularnym sklepie z owadem w logo)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • mleko - jedna lub dwie łyżki w zależności od gęstości masy
  • owoce do dekoracji np. maliny, borówki - mogą być mrożone
Składniki