Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
zdrowe i smaczne ciasto na deser.

Składniki

  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Marchewka drobno starta 2 szklanki
  • Wiórki kokosowe ½ szklanki
  • Żurawina suszona 4 łyżki
  • Olej rzepakowy ¼ szklanki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Jajka 4 szt.
  • Miód prawdziwy 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać żółtka, miód i ubić jeszcze przez chwilę. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, oraz pozostałe składniki, dobrze wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.

Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 07 września 2019
Marchewkowe uwielbiam w każdej postaci :-)
Składniki
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Marchewka drobno starta 2 szklanki
  • Wiórki kokosowe ½ szklanki
  • Żurawina suszona 4 łyżki
  • Olej rzepakowy ¼ szklanki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Jajka 4 szt.
  • Miód prawdziwy 3 łyżki
Składniki