Dietetyczne ciasto drożdżowe - kawowe.

Dietetyczne ciasto drożdżowe - kawowe.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto długo wigotne.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych (mogą być otręby),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 3 jajka,
  • 1 łżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki kawy inki.

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, wlać mleko i dodać kawę.
    Do naczynia wsypać mąkę, płatki, wbić jajka, wlać wodę, mleko z masłem i drożdże.
    Mikserem wyrobić ciasto. Ciasto musi być rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wsypać rodzynki, wymieszać i odstawić na 10 minut.
    Wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180C około 45-50 minut.
    Proszę się nie sugerować wysokością ciasta, piekę na dużej blaszce.

Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych (mogą być otręby),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 3 jajka,
  • 1 łżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki kawy inki.
Składniki