Deser z żurawiną

Deser z żurawiną
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Efektowny i pyszny deser. Przepis znalazłam na mojepysznosci.blox.pl z tym że pomarańcze zastąpiłam brzoskwiniami z puszki, bo moja 2-miesięczna córeczka nie może jeszcze jeść cytrusów:)

Składniki

  • żurawina suszona, 200 g
  • woda, 100 ml
  • syrop z zalewy brzoskwiniowej, 150 ml
  • Masa serowa: jogurt naturalny, 200 ml
  • Ser biały, 250 g
  • Śmietana kremówka, 200 ml
  • cukier, 4 łyżki
  • okrągłe biszkopty, paczka
  • brzoskiwnie z puszki, kilka sztuk

Przygotowanie

  1. Żurawinę wsypać do małego garnka, zalać wodą i zagotować. Ostudzić, wlać syrop spod brzoskwiń. Odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić. Soku nie wylewać.

  2. Biały ser zmiksować z jogurtem i cukrem blenderem na bardzo gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z serem

  3. Do szklanek wkładać dobrze nasączone w soku biszkopty, żurawinę i masę serową. Na ostatnią warstwę żurawiny położyć pokrojone w plasterki brzoskwinie. Przykryć masą serową. Dekorować wedle uznania. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny.

Komentarze do przepisu (2)

wulkanizator 07 czerwca 2011
Ale puchar slodyczy!MMM
Annuar 08 czerwca 2011
Wspaniały deser i pięknie podany
Składniki
  • żurawina suszona, 200 g
  • woda, 100 ml
  • syrop z zalewy brzoskwiniowej, 150 ml
  • Masa serowa: jogurt naturalny, 200 ml
  • Ser biały, 250 g
  • Śmietana kremówka, 200 ml
  • cukier, 4 łyżki
  • okrągłe biszkopty, paczka
  • brzoskiwnie z puszki, kilka sztuk
Składniki