Deser z potencjałem: galaretka, chilli i mięta

Deser z potencjałem: galaretka, chilli i mięta
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Chillnezka
Moja miłość do papryczek chilli jest powszechnie znana, a dziś ujawniła się nawet w deserze. Postanowiłam sprawdzić, jak będzie smakować w połączeniu z ciepłymi mini lodami, oblanymi trzema rodzajami czekolady, świeżą miętą oraz dużą ilością galaretki i owoców. Intuicja mnie nie zawiodła: wyszedł deser z potencjałem. Pięknie wygląda i fantastycznie smakuje! Dedykuję go wszystkim wielbicielom kolorowych galaretek, chilli i odważnych... smaków :-)

Składniki

  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 połówki brzoskwiń z zalewy
  • 1 banan
  • 6 ciepłych mini lodów (np. z Lidla) - po 2 w mlecznej, ciemnej i białej czekoladzie
  • listki mięty
  • nitki chilli
  • woda

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie pokroić na kawałki, wsadzić do 3 lub 4 wysokich szklanek. Galaretkę malinową rozpuścić w 500 ml gorącej wody, przestudzoną zalać owoce. Wstawić do lodówki do stężenia.
    Na stężałą galaretkę położyć młodą gałązkę (sam koniec z kilkoma listkami) mięty, na nią pokrojonego w talarki banana.
    Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, schłodzić i wlać do szklanek, odstawić do całkowitego stężenia.
    Deser dekorować trzema połówkami ciepłych lodów, każdy z innym rodzajem czekolady, na nie położyć kilka nitek chilli i listek mięty.
    Mówię Wam: nic dodać, nic ująć!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 20 stycznia 2018
Super, jak jest takie zestawienie i na dodatek z chili, to ja to kupuję :D
Bez odrobiny ostrości kuchnia byłaby... Czytaj całość »
Super, jak jest takie zestawienie i na dodatek z chili, to ja to kupuję :D
Bez odrobiny ostrości kuchnia byłaby strasznie nudna :)
Chillnezka 20 stycznia 2018
Kuchnia bez chilli jest jak miłość bez pocałunków - to moja dewiza ;-)
Nevermore 20 stycznia 2018
Co racja, to racja, choć znam takich, co wolą się przytulać ;)
Składniki
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 połówki brzoskwiń z zalewy
  • 1 banan
  • 6 ciepłych mini lodów (np. z Lidla) - po 2 w mlecznej, ciemnej i białej czekoladzie
  • listki mięty
  • nitki chilli
  • woda
Składniki