Deser z mascarpone i truskawkami

Deser z mascarpone i truskawkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kudlata_ak
Na zakończenie wakacji, smaki lata. Więcej na blogu.

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g truskawkek
  • mus truskawkowy
  • 1 śmietana kremówka 30 - 36%
  • 200 g ciasteczek korzennych
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy mus truskawkowy.

    Składniki:
    250 g truskawek (świeżych lub mrożonych);
    16 g cukru waniliowego.

    Sposób przygotowania:
    Przygotowanie: ok. 10 min.

    Najpierw dokładnie myjemy truskawki i suszymy (jeśli są świeże). Później wkładamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy ze sobą. Mus gotowy :).

  2. Zaczynamy od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone ciastka z musem. Na górę deseru kładziemy truskawki do dekoracji. Deser chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny, smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

staraKuchara150kg 09 grudnia 2015
Deser w plastikowym kubeczku? Francja - elegancja....
Składniki
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g truskawkek
  • mus truskawkowy
  • 1 śmietana kremówka 30 - 36%
  • 200 g ciasteczek korzennych
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
Składniki