Deser z jogurtu i mascarpone

Deser z jogurtu i mascarpone
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luw78
Niezbyt tuczący deser, a'la serniczek na zimno. Przepis na 4 salaterki. Czas przygotowania nie obejmuje czasu na stężenie w lodówce.

Składniki

  • Jogurt naturalny gęsty, ja używam Bakoma, 350 g
  • Mascarpone, 250 g
  • Żelatyna sucha, 20 g
  • Jabłka, 2 średnie szt
  • Miód, 3 łyżki
  • Rodzynki, 4 łyżeczki
  • Ewentualnie pokruszona czekolada do posypania

Przygotowanie

  1. Mieszamy mikserem jogurt z mascarpone i miodem na gładką masę. Osobno przygotowujemy żelatynę: zalewamy ją pięcioma łyżkami zimnej wody, a po kilku minutach (jak spęcznieje) rozgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund lub w kąpieli wodnej. Żelatynę mieszamy, żeby nie miała grud i dodajemy do masy jogurtowej.

  2. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Na dno każdej salaterki wsypujemy kawałki jabłek i łyżeczkę rodzynek, zalewamy masą jogurtową i ewentualnie posypujemy na wierzchu czekoladą. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Można użyć oczywiście innych ulubionych owoców, które nie uniemożliwią stężenia masy.
    Przepis zainspirowany przez przepis dodany przez Murena.

Składniki
  • Jogurt naturalny gęsty, ja używam Bakoma, 350 g
  • Mascarpone, 250 g
  • Żelatyna sucha, 20 g
  • Jabłka, 2 średnie szt
  • Miód, 3 łyżki
  • Rodzynki, 4 łyżeczki
  • Ewentualnie pokruszona czekolada do posypania
Składniki