Deser z jogurtem i limonką

Deser z jogurtem i limonką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Orzeźwiający deser z jogurtem i limonką ozdobiony bezikami. Zamiast lodów dla amatorów kwaskowych, delikatnych, cytrusowych smaków. W środku zielona galaretka.

Składniki

  • 5 listków żelatyny
  • 120 g cukru
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 5-7 łyżek soku ze świeżej limonki
  • 1 łyżka skórki z limonki ekologicznej
  • 2 zielone galaretki
  • bezy i limonka do dekoracji
  • ewentualnie trochę barwnika spożywczego

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy dwie warstwy galaretki. Jedną zieloną galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko z połową wody. Trochę ostudzić i rozlać do dwóch szklanych pojemników wyłożonych folią spożywczą. Pojemniki powinny być mniejsze niż średnica foremki, w której zrobimy deser. U mnie jest to mała foremka do ciasta i szklany, prostokątny pojemnik, który postawiłam w lodówce na boku, tak żeby wyszedł trójkąt.

  2. Drugą galaretkę przygotować w połowie wody i odstawić do ostygnięcia. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Sok z limonki podgrzać z cukrem i skórką z limonki. Następnie rozpuścić w nim żelatynę i odstawić na około 10 minut do schłodzenia.

  3. Śmietanę ubić. Do schłodzonej żelatyny dodać jogurt, schłodzoną galaretkę i ubitą śmietanę. Ostrożnie wymieszać. Można dodać odrobinę barwnika. Prostokątną foremkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno nałożyć warstwę jogurtu z żelatyną. Następnie większą zieloną galaretkę. Polać warstwą jogurtową i na to położyć drugą warstwę galaretki. Zalać resztą masy jogurtowej. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin do zastygnięcia.

  4. Po zastygnięciu ostrożnie wyjąć z foremki, zdjąć folię. Udekorować kruszonymi bezami i plasterkami limonki.

Komentarze do przepisu (25)

slodkisentyment 08 maja 2019
Piękne :) Wygląda niezwykle świeżo i zachęcająco :)
kucharka-amatorka 08 maja 2019
Świetny deser!
fafiatko 09 maja 2019
Fantazyjny deser! te kolory i orzeźwiajace smaki!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 listków żelatyny
  • 120 g cukru
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • 5-7 łyżek soku ze świeżej limonki
  • 1 łyżka skórki z limonki ekologicznej
  • 2 zielone galaretki
  • bezy i limonka do dekoracji
  • ewentualnie trochę barwnika spożywczego
Składniki