Kolorowe galaretki rozpuścić oddzielnie, używając mniej o 100 ml wrzącej wody niż podano na opakowaniu. Galaretki wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w niezbyt dużą kostkę. Galaretki można przygotować dzień wcześniej, wtedy będą dobrze się kroiły.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml wrzącej wody i wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę cytrynową.
Na spód szklanek lub pucharków do deserów pokruszyć 1 - 2 herbatniki i zalać 2 łyżkami wystudzonej kawy. Jeśli deser jest dla dorosłych, można do kawy dodać kilka kropel ulubionego alkoholu.
Na herbatniki położyć kilka kawałków kolorowej galaretki, po kilka borówek i warstwę z bitej śmietany. Na śmietanę znów kawałki galaretki, borówki i śmietanę.
Wierzch udekorować kawałkami galaretki, borówkami, mandarynkami i pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami lub tartą czekoladą.
Podawać od razu po przygotowaniu lub pozostawić do schłodzenia.
https://www.kuchcikgotuje.pl/2020/01/deser-z-galaretek-i-smietany.html
Komentarze do przepisu (1)