Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Deser waniliowo-śmietankowy ze śliwkami"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 109
Składniki
Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł
Umyte śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce kroimy na ćwiartki. Przekładamy do rondla, dodajemy 2–3 łyżki wody, posiekane orzechy, cynamon, cukier, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy 5–8 minut. Kompot zostawiamy do ostygnięcia.
Budyń gotujemy w 400 ml mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli łączymy z ostudzonym budyniem, aby powstała gładka kremowa masa.
Do czterech pucharków lub ozdobnych słoiczków przekładamy na spód kompot śliwkowy, następnie do 2/3 wysokości wypełniamy masą budyniowo-śmietankową, na wierzch wykładamy śliwki z kompotu.
Wstawiamy do lodówki na kilka minut, żeby deser dobrze się schłodził.Źródło: Rewia