Deser truskawkowy z mascarpone

Deser truskawkowy z mascarpone
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Gdy rozmrozimy truskawki i nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić... to właśnie jest TO! Smaczny deserek, który polecam ;)

Składniki

  • truskawki 400 g
  • serek mascarpone 125 g
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • cukier puder 1 łyżka
  • mleko 3,2% 4-5 łyżek
  • herbatniki pełnoziarniste 5-6 szt
  • śmietana 30 % 3/4 szklanki
  • cukier drobny 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Truskawki wymieszać z drobnym cukrem. Serek mascarpone zmiksować z łyżką cukru pudru, jogurtem greckim i mlekiem na gładki krem. Do kieliszków/pucharków rozłożyć serowy krem. Następnie z rozdrobnionych ciasteczek utworzyć warstwę. Delikatnie, najlepiej małą łyżeczka nakładać truskawkowy mus. Chodzi o to, by owoce nie połączyły się z kremem.

  2. Śmietankę ubijać mikserem, pod koniec dodając łyżeczkę cukru pudru. Ja nie ubijałam jej całkiem na sztywno. U mnie była lekko lejąca. Ponownie delikatnie nakładać śmietankę na mus truskawkowy. Przed podaniem można ozdobić startą czekoladą i listkiem mięty.
    Smacznego!

Składniki
  • truskawki 400 g
  • serek mascarpone 125 g
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • cukier puder 1 łyżka
  • mleko 3,2% 4-5 łyżek
  • herbatniki pełnoziarniste 5-6 szt
  • śmietana 30 % 3/4 szklanki
  • cukier drobny 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżeczka
Składniki