Deser tropikalny

Deser tropikalny
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszny deser z bananami, sokiem z owoców tropikalnych i dodatkiem rumu.

Składniki

  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 600 ml soku z owoców tropikalnych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki brązowego rumu
  • 14 g żelatyny w proszku

Przygotowanie

  1. Banany obrać, pokroić w plasterki i pokropić sokiem z cytryny. Pomarańczę obrać, pokroić na plasterki. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach soku. Wymieszać i podgrzać w mikrofalowce około 20 sekund, aż się rozpuści. Resztę soku i cukier waniliowy podgrzać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać, nie gotować. Na koniec dodać rum i dobrze wymieszać.

  2. Foremkę wyłożyć folią spożywczą( lub użyć foremki silikonowej). Banany ułożyć na dnie, następnie położyć warstwę pomarańczy i zalać sokiem z żelatyną. Wstawić na noc do lodówki.
    Gotowy deser można udekorować świeżymi owocami.

Składniki
  • 2 banany
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 600 ml soku z owoców tropikalnych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki brązowego rumu
  • 14 g żelatyny w proszku
Składniki