Deser pomarańczowo-jogurtowy

Przepis dnia 2011-02-20
Deser pomarańczowo-jogurtowy
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: palooka
Bardzo smaczny i leciutki deser. Nisko kaloryczny:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Pomarańcze sparzyć. Zetrzeć na tarce skórę z pomarańczy na wiórki.

  2. Do garnka wlać około 4-5 łyżek wody, wsypać do tego cukier i wiórki z pomarańczy. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie ten syrop odsączyć na sicie.

  3. Z tych pomarańczy, z których starliśmy wiórki wycisnąć sok. Ten sok połączyć z jogurtem i syropem z wiórek pomarańczy. Dodać cukier wanilinowy i żelatynę, Wszystko zmiksować. Przelać do naczynek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

  4. Zamiast jogurtu można dać serek mascarpone, żelatynę można zastąpić galaretką pomarańczową.

Komentarze do przepisu (5)

karolciaa 17 lutego 2011
Super deserek...musi być pyszny. Chętnie wypróbuję :)
biancorossa 20 lutego 2011
mooocno pomarańczowy,na pewno niesamowicie pachnie..
natasza 20 lutego 2011
smacznie ...........
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki