Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser malinowy w pucharkach czy słoiczkach ujmie każdego swym smakiem. Teraz jest czas, gdy można korzystać jeszcze ze świeżych malin, więc postanowiłam przygotować dla moich domowych łasuchów coś słodkiego z tymi właśnie owocami, które już niedługo będą się kończyć. Oczywiście do deseru można też wykorzystać maliny mrożone, więc deser jest całoroczny.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 953
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 171
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 953
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 171
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 612
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody
Maliny przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy stale mieszając, aż się rozpadną. Ja maliny zagotowałam
Tak przygotowane maliny mieszamy z galaretką i masę przelewamy do pucharków/ słoiczków ( u mnie 4 ). Odstawiamy do stężenia ( najlepiej do lodówki)
Przygotowujemy kolejną galaretkę, którą rozpuszczamy już w ilości wody podanej na opakowaniu ( 500 ml ). Gdy ostygnie przelewamy ją do pucharków z malinami ( u mnie trochę galaretki zostało, więc wlałam ją do dodatkowego pucharka - chętnych do zjedzenia samej galaretki też nie brakuje u mnie ). Pucharki z galaretką odstawiamy do stężenia do lodówki
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając 1 łyżkę cukru pudru i opcjonalnie śmietan-fix
Na stężoną galaretkę za pomocą rękawa cukierniczego ( lub łyżką ) wyciskamy bitą śmietanę i znów schładzamy w lodówce
Kostki czekolady ścieramy na małych oczkach
Przed podaniem deser obficie posypujemy tartą czekoladą i przyozdabiamy owocami