Deser kawowo-serowy

Deser kawowo-serowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marzena1919
Deser w pucharkach

Składniki

  • Żelatyna 15 g
  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Woda 100 ml
  • Kawa parzona 200 ml
  • Miód 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 8 g
  • Aromat waniliowy, rumowy lub inny kilka kropel

Przygotowanie

  1. Kawę zaparzyć. Odstawić do wystudzenia.
    Żelatynę zalać 100 ml wody, i odstawić na około 15 minut do napęcznienia.
    Do napęczniałej żelatyny dodać 200 ml kawy , wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia. Uważać, aby nie zagotować. Maksymalna temperatura to 80 stopni.
    Żelatynę zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy, miód i aromat, wymieszać do rozpuszczenia.
    Następnie dodać ser, wszystko razem zmiksować. Gotową masę przelać do 4 pucharków.
    Wstawić na min 2,5 godz do lodówki.
    Dekorować przed podaniem.

  2. Dekoracja.

    Jeśli chcemy, aby deser był fit, dekorujemy jagodami goi, dmuchaną komosą ryżową itp.

    jeśli deser nie musi być fit, można udekorować bezą, polewą czekoladową itp.

Składniki
  • Żelatyna 15 g
  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Woda 100 ml
  • Kawa parzona 200 ml
  • Miód 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 8 g
  • Aromat waniliowy, rumowy lub inny kilka kropel
Składniki