Deser kawowo - grysikowy

Deser kawowo - grysikowy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszny deser, który może być również posiłkiem. Jest pyszny, pobudzający bo zawiera kawę i ładnie wygląda.

Składniki

  • 2,5szkl. mleka
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej zmielonej typu crema
  • 1 płaska łyżka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 5 herbatników pełnoziarnistych
  • 5 kostek mlecznej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Do zrobienia deseru użyłam łącznie 2,5szkl. mleka. 1 szklankę mleka wykorzystałam do budyniu kawowego i 1,5 szklanki do masy grysikowej.
    Z jednej szklanki zimnego mleka odlałam ok. 1/4 szklanki i rozmieszałam w niej mąkę ziemniaczaną. 3/4 szklanki mleka zagotowałam z kawą rozpuszczalną i łyżką cukru kryształu. Gdy kawa się zagotowała, zestawiłam ją z palnika i wymieszałam z mąką rozprowadzoną w mleku. Mieszałam intensywnie aż z kawy zrobił się gęsty budyń. Budyń kawowy postawiłam z powrotem na gazie i doprowadziłam do zagotowania. Odstawiłam na chwilę aby lekko przestygł. Herbatniki pełnoziarniste pokruszyłam na drobne kawałeczki. Zrobiłam to ręcznie, ale można też na przykład utłuc tłuczkiem do kotletów przez bawełnianą ściereczkę. 2 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej cząstki czekolady. Mieszałam aż czekolada całkowicie się rozpuściła w śmietanie. Do masy czekoladowej wrzuciłam pokruszone herbatniki i wymieszałam. Masę ciasteczkową rozłożyłam po połowie na dno 2 szklanek. Na warstwę ciasteczkową wyłożyłam, również po połowie budyń kawowy. 1,5 szklanki mleka zagotowałam z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypałam kaszę manną i mieszając dość często, gotowałam kaszę do zgęstnienia. Kaszę przełożyłam do szklanek na warstwę budyniu. Deser wystudziłam, a następnie schłodziłam w lodówce. Ale tak jak pisałam na wstępie, deser można serwować również na ciepło od razu po przygotowaniu.

Składniki
  • 2,5szkl. mleka
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej zmielonej typu crema
  • 1 płaska łyżka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 5 herbatników pełnoziarnistych
  • 5 kostek mlecznej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
Składniki