Deser kawowo-chałwowy

Deser kawowo-chałwowy
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Uwaga - tylko dla dorosłych!

Składniki

  • serek homo wanilinowy
  • chałwa
  • ajerkoniak kawowy
  • żelatyna
  • bita śmietana
  • kawa rozpuszczalna

Przygotowanie

  1. 400 g serka homogenizowanego waniliowego połączyłam ze 100g waniliowej chałwy. Dokładnie wymieszałam, aż do uzyskania jednolitej masy. Do 50 ml wody wsypałam 2 łyżeczki żelatyny. Kiedy napęczniała, delikatnie podgrzałam i dodałam do 500 ml ajerkoniaku kawowego (do kupienia np. w Biedronce). W pucharkach (poj. 450 ml) ułożyłam warstwę chałwową, na nią kawową. Przyozdobiłam bitą śmietaną. Kawę rozpuszczalną roztarłam do miałkości i oprószyłam śmietanę. Ajerkoniak sam w sobie jest słodki, ale w połączeniu z warstwą chałwową może wydawać się gorzkawy. Dlatego proponuję wymieszać obie warstwy i delektować się deserkiem.

Komentarze do przepisu (2)

irma 21 czerwca 2012
Wspaniale wygląda ten Twój deser i sądząc po składnikach zajadałabym się nim, aż do bólu.5+
fiorof 13 listopada 2012
To musi być pyszne..:)
Składniki
  • serek homo wanilinowy
  • chałwa
  • ajerkoniak kawowy
  • żelatyna
  • bita śmietana
  • kawa rozpuszczalna
Składniki