Deser jogurtowy z owocami

Deser jogurtowy z owocami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Kiedy za oknem upał, nie bardzo mam ochotę na pieczenie ciast. Ale przecież w niedzielę coś słodkiego do kawy musi być. Dlatego delikatny deser z jogurtu i sezonowych owoców to idealny pomysł :)

Składniki

  • Jogurt grecki - 500 g
  • Śmietana 18% - 150 g
  • Jagody - 120 g - możemy dać inne sezonowe owoce
  • Brzoskwinie - 400 g
  • Cukier puder - 60 g
  • Migdały - płatki lub słupki - 50 g - prażone

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Jagody płuczemy. Do deseru możemy użyć różnych owoców - jeżyn, malin, truskawek - na co mamy ochotę. Jeżyny miksujemy z 20 g cukru pudru. Jogurt mieszamy ze śmietaną, dodajemy pozostały cukier puder i całość ubijamy. Do pucharków przekładamy część brzoskiwń, polewamy połową sosu z jagód, wykładamy połowę kremu jogurtowego. Następnie ukladamy kolejną warstwę brzoskwiń (zostawiamy kilka kawałków do dekoracji), sosu jagodowego, kremu jogurtowego. Ozdabiamy brzoskwiniami i posypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami. Schładzamy w lodówce.

Składniki
  • Jogurt grecki - 500 g
  • Śmietana 18% - 150 g
  • Jagody - 120 g - możemy dać inne sezonowe owoce
  • Brzoskwinie - 400 g
  • Cukier puder - 60 g
  • Migdały - płatki lub słupki - 50 g - prażone
Składniki