Deser jogurtowo-truskawkowy z galaretką

Deser jogurtowo-truskawkowy z galaretką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Pyszny deser z truskawkami i galaretką ,który nas orzeźwi w gorące letnie dni. Zapraszam do obejrzenia filmu oraz na mój kanał kuchni włoskiej na YouTube.

Składniki

  • mleko 100 ml
  • żelatyna 10 g
  • galaretka cytrynowa 1
  • jogurt naturalny 400 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • truskawki 250g

Przygotowanie

  1. Potrzebne nam będą 4 salaterki.
    Żelatynę namaczamy na 5 minut w zimnym mleku, następnie podgrzewamy na małym ogniu i ciągle mieszamy ,aż się rozpuści.
    Cukier puder mieszamy z jogurtem , teraz dodajemy do żelatyny 1 łyżkę jogurtu mieszamy i ponownie dodajemy następną łyżkę jogurtu i mieszamy, aż żelatyna się ostudzi . Do garnka z żelatyną wlewamy nasz jogurt i energicznie mieszamy.
    Do każdej salaterki wkładamy na dno po jednej całej truskawce a następnie zalewamy naszym jogurtem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny .Na zastygnięty jogurt kroimy nasze truskawki.
    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wodzie i pozostawiamy do stężenia. Taką galaretką zalewamy nasze owoce w salaterce i ponownie wstawiamy do lodówki ,aby zastygła na minimum 1 godzinę latem jak jest bardzo gorąco to na dwie godziny.

    Zapraszam na film na mój kanał.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 maja
Pyszności:)
Składniki
  • mleko 100 ml
  • żelatyna 10 g
  • galaretka cytrynowa 1
  • jogurt naturalny 400 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • truskawki 250g
Składniki