Deser jogurtowo truskawkowy

Deser jogurtowo truskawkowy
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: Shrekpl
Idealny zamiast galaretki z torebki, aksamitny i sycący, do tego kolory i wygląd wywołują ślinotok :)

Przygotowanie

  1. Galaretka jogurtowa

    Do miski przelewamy jogurt, dodajemy miód jak ktoś musi, wanilię lub cukier waniliowy, mieszamy. Żelatynę moczymy w 50 ml mleka i rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej. Podgrzany roztwór łączymy z pozostałym mlekiem i dodajemy do jogurtu.

    Masę jogurtową wlewamy do naczyń deserowych (kieliszki, salaterki, pucharki). Chłodzimy do całkowitego stężenia.

  2. Żelka truskawkowa

    Truskawki miksujemy z sokiem z limonki, jak ktoś łasuch i musi słodko, to łyżka miodu. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie i łączymy z truskawkami.

    Żelkę wylewamy równą warstwą na galaretkę z jogurtu, chłodzimy.

  3. Deser dekorujemy owocami i co mam tam podejdzie ☺

Komentarze do przepisu (1)

Ewus71 14 maja 2015
Przepis prosty a deser bardzo smakowicie się prezentuje )
Składniki