Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Deser jogurtowo-kawowy"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20532
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10080
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 203
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20532
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10080
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 203
Składniki
Przygotuj masę jogurtową. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku, przestudź. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż jogurt, dodaj przesiany cukier puder, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Masę śmietanowo-jogurtową podziel na trzy części. Do pierwszej części dodaj 1/3 rozpuszczonej żelatyny, wymieszaj. Przelej do miseczek lub szklanek, wstaw do lodówki, by masa stężała.
Kawę i cukier rozpuść w 1 szklance gorącej wody, przestudź. Żelatynę rozpuść w 1 łyżce wrzącej wody. Wlej do kawy, wymieszaj. Zimną kawę podziel na dwie części. Pierwszą część przelej do naczyń na stężałą masę jogurtową. Wstaw do lodówki lub zamrażarki, by masa zastygła.
W międzyczasie do drugiej części masy jogurtowej dodaj 1/3 żelatyny, wymieszaj. Gdyby żelatyna stężała, możesz ją delikatnie podgrzać. Masę jogurtową wylej na stężałą masę kawową, wstaw do lodówki. W ten sam sposób przygotuj pozostałe warstwy deseru (kawową i jogurtową).
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Sztuka: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie