Deser jaglany z mango, marakują i granolą

Deser jaglany z mango, marakują i granolą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Krem z kaszy jaglanej o smaku mango, przekładany pulpą z mango i marakui oraz dodatkiem kakaowej granoli jaglanej to pomysł na pyszny i pożywny deser. To połączenie świetnie sprawdzi się także jako śniadanie, które możemy przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy. Jego przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, a niesamowicie egzotyczny smak skradnie kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy. Deser nie zawiera glutenu.

Składniki

  • KREM JAGLANY:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g pulpy z mango
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • bezglutenowa granola jaglana
  • 200 g pulpy z mango
  • 50 g pulpy z marakui
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia. Tuż przed wchłonięciem całego mleka, ściągamy ją z palnika i zostawiamy pod przykryciem, aby doszła. Kaszę studzimy.

  2. Do ostudzonej kaszy dodajemy pulpę z mango i miksujemy wszystko na gładki mus. Na dno szklanek lub pucharków wykładamy część jaglanego musu, następnie pulpę z mango, granolę jaglaną i drugą część jaglanego musu. Na wierzch wykładamy pulpę z marakui wymieszaną z 2 łyżkami pulpy z mango i dekorujemy deser świeżą miętą.

  3. Osoby nie będące na diecie bezglutenowej, do przygotowania deseru mogą użyć dowolnej , ulubionej granoli.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 21 lipca
Świetny deser, idealny zwłaszcza teraz, gdy nie chce się stać przy kuchni, bo za gorąco ;) No i ten smak... Czytaj całość »
Świetny deser, idealny zwłaszcza teraz, gdy nie chce się stać przy kuchni, bo za gorąco ;) No i ten smak owoców, pycha :)
Futka 21 lipca
Dziękuję bardzo :*
Nevermore 21 lipca
Czekam na więcej takich inspiracji, zatrudnię całą rodzinę do pracy :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • KREM JAGLANY:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g pulpy z mango
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • bezglutenowa granola jaglana
  • 200 g pulpy z mango
  • 50 g pulpy z marakui
  • listki świeżej mięty
Składniki