Deser cytrynowo - bananowy

Deser cytrynowo - bananowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Przepis na pyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu deser, którym jest połączenie cytrynowej galaretki, bananowo - cytrynowego kremu mascarpone oraz bitej śmietany. Słodka chwila zapomnienia dla małych i dużych smakoszy :)

Składniki

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 130 g serka mascarpone
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka ksylitolu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną przelewamy do szklanek i ustawiamy je pod kątem w lodówce do całkowitego stężenia. Serek mascarpone miksujemy z bananem na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy do momentu, aż stanie się puszysta, a pod koniec dodajemy do niej ksylitol. 1/3 śmietanki odkładamy do dekoracji, a pozostałą część łączymy z masą bananowo - serową. Dodajemy także sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Powstały krem układamy na stężałej galaretce. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, skórką cytrynową i listkiem świeżej mięty.

  2. Ksylitol możemy zastąpić także zwykłym cukrem lub miodem. Jeśli lubimy bardzo słodkie desery to krem możemy dodatkowo dosłodzić. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (17)

KORAL 07 lutego
Smaczny deser i jak pięknie wykonany.
Dariusz-D 07 lutego
Od dziecka lubiłem galaretki , budynie itd.
Jeszcze tak na bogato z mascarpone to już ślinka poleciała że hej... Czytaj całość »
Od dziecka lubiłem galaretki , budynie itd.
Jeszcze tak na bogato z mascarpone to już ślinka poleciała że hej :-)
Gratuluję pomysłu i wykonania....
Maudie 07 lutego
Wygląda wyśmienicie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 130 g serka mascarpone
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka ksylitolu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki