Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser chia z bananami i podwójną porcją bitej śmietany to świetna propozycja na upalne dni.
Polecam.
Odsłon: 129
Czy zrobienie pysznego sosu do sałatki jest trudne? Nic z tych rzeczy! Dziś z...
Odsłon: 364
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 19
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 264
Polecam.
Odsłon: 129
Czy zrobienie pysznego sosu do sałatki jest trudne? Nic z tych rzeczy! Dziś z...
Odsłon: 364
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 19
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 264
Składniki
Galaretkę dobrze rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody i przelewamy ją do 4 szerokich szklanek lub pucharków. Zostawiamy do stężenia. Do miski przelewamy krem kokosowy i dodajemy 4 łyżki nasion chia, 2 łyżki miodu i dobrze mieszamy. Przekładamy krem chia do szklanek ze stężałą galaretką i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godzinki. Do miseczki wlewamy 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 1,5 łyżki żelatyny. Zostawiamy do ostudzenia. Do schłodzonej misy miksera przekładamy 400 ml. śmietanki kremówki 36% i zaczynamy ubijanie na najniższych obrotach. Ubijamy 30 sekund i po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru pudru i chwilkę jeszcze mieszamy. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany i energicznie mieszamy. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i chwilkę miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy do szklanek z galaretką i kremem chia. 2 banany obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry. Polewamy sokiem z cytryny i układamy na bitej śmietanie.
Uwagi: Żelatyna w bitej smietanie nie jest konieczna. Ja dodałam, bo w domu było ponad 30 ℃.