Deser borówkowy na słomce ptysiowej

Deser borówkowy na słomce ptysiowej
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Coś szybkiego, prostego w przygotowaniu a zarazem bardzo smacznego:) Śmietana kremówka z mascarpone i borówkami między dwoma warstwami słomki ptysiowej.Idealny deser na lato:)

Składniki

  • śmietana kremówka 400 ml
  • mascarpone 380 g
  • cukier puder 1 łyżka kopiasta
  • borówki ok. 300 ml
  • słomka ptysiowa ok. 200g

Przygotowanie

  1. Na dnie formy układamy warstwę słomki ptysiowej.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem a następnie ciągle ubijając dodajemy porcjami mascarpone. Połowę kremu wykładamy na słomkę ptysiową, na niej rozkładamy borówki i na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu. Całość przykrywamy słomką ptysiową - układamy ją tak samo jak na spodzie formy. Chłodzimy w lodówce ok. 3 godzin.
    * Deser przygotowałam w formie 12x18
    *Najlepiej użyć formy z odpinanymi bokami - łatwiej kroić i wyciągnąć kawałek "ciasta". Jeśli nie mamy takiej formy możemy formę /dno i boki z kilkucentymetrowym zapasem/ wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i po schłodzeniu wyjąć cały deser chwytając za wystającą folię/papier

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 30 lipca
Przepyszny przepis!
Docherro 30 lipca
Cuddowny i szybki przepis,takie ciacha to ja lubię...pycha)
Nevermore 30 lipca
Super słodkości i fajnie, że bez pieczenia, bo kto teraz lubi stać przy piekarniku :) Pychotka, mniami :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śmietana kremówka 400 ml
  • mascarpone 380 g
  • cukier puder 1 łyżka kopiasta
  • borówki ok. 300 ml
  • słomka ptysiowa ok. 200g
Składniki