Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatne śliwkowe precelki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27997
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 72
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 287
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27997
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 72
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 287
Składniki
Do miseczki lub kubeczka wkrusz drożdże, rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Wlej tyle ciepłego (ale nie gorącego) mleka, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby zaczyn wyrósł.
Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier, dodaj jajko i wymieszaj. Wlej zaczyn z drożdży oraz połowę stopionej margaryny. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haka. Wlej resztę margaryny i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i kilka razy jeszcze je zagnieć. Podziel je na 10 porcji. Każdą rozwałkuj na podłużny placuszek. Posmaruj łyżeczką powideł śliwkowych i zwiń rulon.
Z powstałych wałeczków formuj precelki, sklejając końce. Ułóż je w sporych odstępach na blaszce przykrytej pergaminem. Posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 30 min w 180 st. Bułeczki ostudź na kratce kuchennej, oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina