delikatne i lekkie ciasto orzechowe z bitą śmietaną

delikatne i lekkie ciasto orzechowe z bitą śmietaną
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ale jakże pysznym ciastem-orzechowym z bitą śmietaną. Ciasto zawsze się udaje,nie siada, smakuje wspaniale i robi się je dość szybko.

Składniki

  • Blaszka okolo 22x35cm (duża)
  • CIASTO ORZECHOWE -6 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka zmielonych drobno orzechów włoskich -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
  • DODATKOWO -660 ml śmietany 30% (dwa kubeczki po 330 ml) -2 łyżki cukru pudru -2 śmietan fixy
  • POLEWA -0,5 tabliczki gorzkiej czekolady -1 łyżka miodu -1 łyżeczka kakao
  • -1 łyżka masła -3 łyżki mleka
  • +trochę orzechów do posypania

Przygotowanie

  1. CIASTO ORZECHOWE

    Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka,cukier,i delikatnie miksujemy.Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka,cukier,i delikatnie miksujemy.
    Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia ,proszek budyniowy oraz orzechy.
    Delikatnie miksujemy.

  2. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem dopieczenia formy.
    Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

  3. Studzimy, przecinamy na dwa blaty.

  4. Śmietanę wraz z cukrem i fixami miksujemy

  5. Wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem

  6. Składniki na polewę podgrzewamy około 1 minutkę w mikrofali ,mieszamy na gładką masę.
    (jeśli nie macie mikrofali, możecie podgrzewać nad kąpielą wodną)

  7. Polewą smarujemy blat ciasta,posypujemy orzechami i gotowe :-)

  8. Ciasto wstawiamy do lodówki,najlepsze na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (6)

grazka950 22 sierpnia 2018
dla mnie pychotka,duży kciuk :)
SlodkoSlodka83 23 sierpnia 2018
Pyszne :-)
babcitereskiciasta 23 sierpnia 2018
Widać że pyszne, bo wiewióreczka też na niego czyha.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka okolo 22x35cm (duża)
  • CIASTO ORZECHOWE -6 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka zmielonych drobno orzechów włoskich -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
  • DODATKOWO -660 ml śmietany 30% (dwa kubeczki po 330 ml) -2 łyżki cukru pudru -2 śmietan fixy
  • POLEWA -0,5 tabliczki gorzkiej czekolady -1 łyżka miodu -1 łyżeczka kakao
  • -1 łyżka masła -3 łyżki mleka
  • +trochę orzechów do posypania
Składniki