Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Delikatne faworki z mąką krupczatką"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 198
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 166
Składniki
Obydwie mąki przesiewamy na stolnicę. Robimy w nich dołek, w którym umieszczamy pozostałe . Zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli jest za twarde, dodajemy łyżkę śmietany).
Ciasto wybijamy tłuczkiem lub wałkiem 10-15 minut, by wtłoczyć w nie powietrze, co spowoduje, że na faworkach będzie dużo bąbelków. Zawijamy w folię i na godzinę odstawiamy do lodówki, by odpoczęło.
W płaskim, głębszym naczyniu rozgrzewamy stopniowo tłuszcz. W tym czasie na stolnicy, partiami, jak najcieniej, wałkujemy ciasto.
Kroimy na prostokąty. Każdy paseczek nacinamy w środku. Przez otwór delikatnie przeciągamy jeden z końców faworka.
Sprawdzamy temperaturę tłuszczu, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie do góry, a wokół będzie pełno bąbelków, można wrzucać faworki.
Smażymy z obydwu stron na złoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku. Zimne prószymy cukrem pudrem.
Czas przygotowania 135 minut. Cena jednej porcji 0,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 476 kcal
Białko 9,5 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia