Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatne donaty śmietankowe"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 249
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 249
Składniki
60 min • Porcja 390 kcal • Koszt sztuki ok. 20 gr • Przepis na ok. 50 sztuk
Twarożek kruszę i zagniatam gładkie ciasto z podanych składników.
Ciasto wałkuję na grubość ok. 1 cm na stolnicy posypanej mąką. Foremkami (motylkiem, kwiatuszkiem, kółkiem) wykrawam kształty donatów. W kwiatkach i kółkach robię małe otwory.
Donaty wrzucam na gorący olej. Smażę z obu stron na złoty kolor. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu. Przed podaniem obficie posypuję je cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie