Delikatne ciasto z rabarbarem

Przepis dnia 2012-05-28
Delikatne ciasto z rabarbarem
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: montagnarde
Ciasto o delikatnej nucie smaku...

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany (gęsta)
  • 0,5 kostki margaryny/ masła (uzywając masła, ciasto będzie miało jaśniejszy kolor)
  • 3 łodygi rabarbaru (większe)
  • Kruszonka
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Rabarbar, wcześniej umyty i obrany ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Odstawiamy.

  2. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  3. W garnku umieszczamy 0,5 kostki margaryny (masła) i podgrzewamy, aż tłuszcz się rozpuści; odstawiamy do ostudzenia.

  4. Wbijamy całe jajka do miski i wykręcamy z cukrem, aż do momentu, kiedy się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę oraz przesiana mąkę z proszkiem, a na koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i mieszamy całość.

  5. Ciasto wykładamy na blachę (28x24), wyrównujemy powierzchnię, a następnie układamy na nim pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką (można dodatkowo posypać całość odrobiną cukru). Ciasto pieczemy ok. 45min w temp. 175*C

  6. Po ostudzeniu, ciasto polewamy polewą czekoladową.

Komentarze do przepisu (4)

Makai 28 maja 2012
Ciasto rzeczywiście na 5!!!! Wykorzystam bo jest sezon na rabarbar.
A nawiązując do Awokadzi to zgadzam się, od... Czytaj całość »
Ciasto rzeczywiście na 5!!!! Wykorzystam bo jest sezon na rabarbar.
A nawiązując do Awokadzi to zgadzam się, od jakiego czasu obserwuję, że chyba tylko wybrani dostają super oceny;-((

Pozdrawiam
Maudie 28 maja 2012
Apetycznie wygląda i pięknie podane:) Zgadzam się z przedmówczyniami.Do wypróbowania i 5!
ambiwalentna 28 maja 2012
Witam i mam pytanie, może dla innych to dość śmieszne, ale co to właściwie jest , z czego i jak zrobić... Czytaj całość »
Witam i mam pytanie, może dla innych to dość śmieszne, ale co to właściwie jest , z czego i jak zrobić kruszonkę? Prosiłabym o odpowiedź ponieważ uwielbiam rabarbar i z przyjemnością skorzystałabym z przepisu. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany (gęsta)
  • 0,5 kostki margaryny/ masła (uzywając masła, ciasto będzie miało jaśniejszy kolor)
  • 3 łodygi rabarbaru (większe)
  • Kruszonka
  • polewa czekoladowa
Składniki