Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze połączone dodać rozpuszczone i schłodzone masło, olejek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować.
Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (1)