Delicja z kajmakiem i wiśniami

Delicja z kajmakiem i wiśniami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Aninka88
co tu dużo mówić ... delicja, że palce lizać

Składniki

  • Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm) 5 jajek, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyże
  • Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
  • Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, biszkopty, ¾ szkl. kawy, ¼ szkl. wódki, 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. w

Przygotowanie

  1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem.

  2. Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak.





  3. Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką.

Składniki
  • Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm) 5 jajek, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyże
  • Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
  • Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, biszkopty, ¾ szkl. kawy, ¼ szkl. wódki, 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. w
Składniki