''Delicja'' o smaku mango

''Delicja'' o smaku mango
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Ciasto odwzorowałam na wzór popularnych ciastek.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • Galaretka;
  • Puszka pulpy z mango, 2 galaretki krystaliczne
  • Polewa czekoladowa;
  • 100 ml śmietanki 30%, 100 g. czekolady gorzkiej 50%

Przygotowanie

  1. Składniki na tortownicę 24 cm.

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Miksować już na wolniejszych obrotach, dodając stopniowo po jednym żółtku.
    Na koniec powoli dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać ciasto silikonowa szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i utworzą jednolitą masę.
    Ciasto wylać do tortownicy. Piec 40 minut 160*.

    Po upieczeniu ostudzić i zrobić duże wgłębienie wyjmując ze środka ciasto.
    Następnie wlać zimną i tężejącą galaretkę.

    Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody. Dokładnie wymieszać.
    Do zimnej galaretki wlać pulpę z mango.

    Śmietankę podgrzać, wyłączyć i dodać do niej pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż powstanie gęsty, jednolity sos czekoladowy.

    Polewę czekoladową wylać na sztywna galaretkę.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 stycznia
Pyszności :)
Składniki
  • Biszkopt;
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • Galaretka;
  • Puszka pulpy z mango, 2 galaretki krystaliczne
  • Polewa czekoladowa;
  • 100 ml śmietanki 30%, 100 g. czekolady gorzkiej 50%
Składniki