Daktylowe trufle

Daktylowe trufle
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: basiliana
Daktylowe trufle przypominają w smaku bajaderki, jednakże słodycz zawdzięczają wyłącznie daktylom. Dla mnie to "fit" słodycze, bez cukru i chemicznych dodatków, obfitujące za to w zawierające błonnik ziarna i płatki owsiane, bogate w magnez migdały oraz pełne dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 orzechy włoskie.

Składniki

  • mieszanka orzechów i nasion (u mnie orzechy laskowe i włoskie, blanszowane migdały, słonecznik) - 2 i 1/4 szklanki
  • płatki owsiane -3/4 szklanki
  • suszone daktyle - 1 szklanka
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • ciemne kakao - 2-3 łyżki
  • Do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao (można użyć także np. sezamu, maku lub posiekanych orzechów)

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę. Orzechy i ziarna zalewamy zimną wodą i również moczymy przez godzinę.

  2. Płatki owsiane blendujemy. W zależności od tego jaką konsystencję trufli chcemy uzyskać, można rozdrobnić płatki mniej lub bardziej. Ja wolę kiedy płatki nie są wyczuwalne w truflach, dlatego mocno je rozdrobniłam. Po upływie czasu moczenia odcedzamy orzechy i daktyle, pozostawiając wodę z daktyli w osobnym naczyniu. Orzechy i daktyle osobno rozdrabniamy blenderem, a następnie mieszamy wszystko razem z płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym. Gdyby masa była zbyt zwarta można dolać trochę wody pozostałej z moczenia daktyli. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych lub innych sypkich dodatkach, takich jak mak, czy sezam. Możemy wykorzystać także sproszkowane liofilizowane owoce - uzyskamy wówczas naturalne, kolorowe posypki.

Komentarze do przepisu (6)

kuchmariola63 05 czerwca
Pycha :)
Pani_Domu 05 czerwca
Oj tak, rewelacja! :)
fafiatko 06 czerwca
Apetycznie wygladaja!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mieszanka orzechów i nasion (u mnie orzechy laskowe i włoskie, blanszowane migdały, słonecznik) - 2 i 1/4 szklanki
  • płatki owsiane -3/4 szklanki
  • suszone daktyle - 1 szklanka
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • ciemne kakao - 2-3 łyżki
  • Do obtoczenia: wiórki kokosowe, kakao (można użyć także np. sezamu, maku lub posiekanych orzechów)
Składniki