Daktylowe kulki z kaszą jaglaną ekspandowaną

Daktylowe kulki z kaszą jaglaną ekspandowaną
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Zdrowy, smaczny i oryginalny deser. Oprócz tego szybki i prosty w wykonaniu. Nie ma możliwości aby komuś nie zasmakował.

Składniki

  • daktyle 200 g
  • orzechy włoskie 40 g
  • jagody goji 12-15 g
  • imbir kandyzowany ok. 20 g
  • sezam czarny 2 łyżki
  • kasza jaglana ekspandowana 30-40 g

Przygotowanie

  1. Daktyle i imbir kroimy w paski, zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy i przykrywamy na ok. 10 minut. Max. 10 łyżek wody. Lekko zmiękczone wyławiamy z wody, trochę jaj możemy zostawić, blendujemy. Blender powinien mieć moc min. 700 W.
    Jagody goji zalewamy niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach dokładnie odcedzamy wodę.
    Do starannie zblendowanej masy dodajemy posiekane orzechy, jagody goji, sezam, lekko mieszamy.
    Od razu dosypujemy też proso, dokładnie mieszamy składniki. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Przekładamy na deseczkę i wkładamy do lodówki.

Składniki
  • daktyle 200 g
  • orzechy włoskie 40 g
  • jagody goji 12-15 g
  • imbir kandyzowany ok. 20 g
  • sezam czarny 2 łyżki
  • kasza jaglana ekspandowana 30-40 g
Składniki