Daktyle faszerowane mascarpone z migdałami i kardamonem

Daktyle faszerowane mascarpone z migdałami i kardamonem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Robertol1
Deser z Bliskiego Wschodu.

Składniki

  • świeże daktyle jumbo - 500 g
  • ser Mascarpone - 250 g
  • woda różana - 30 ml (2 łyżki)
  • cukier palmowy - 10 g (łyżka)
  • agar - 2 g (pół łyżeczki)
  • migdały blanszowane - 100 g
  • kardamon - wedle uznania

Przygotowanie

  1. Produkty wydałem na kuchnię

  2. Daktyle lekko naciąłem, wyjąłem pestki (spróbuję je posadzić i wyhodować palemki).

  3. Ziarenka kardamonu roztarłem tak drobno jak się dało w moździerzu. Jestem fanem tej przyprawy, więc nie żałowałem jej.

  4. Agar rozpuściłem w wodzie różanej. Odstawiłem na parę minut.

  5. Do syropu agarowo-różanego dodałem cukier palmowy, mieszając aż się rozpuści

  6. Odmierzyłem 250 g Mascarpone

  7. Mascarpone ubiłem przez dwie minuty z kardamonem i roztworem wody różanej, cukru i agaru.

  8. Kremem nadzialem rozcięte daktyle

  9. Na patelni podprażyłem lekko rozdrobnione migdały. Pod ręką miałem akurat gotowe słupki, więc tymi się posłużyłem.

  10. Prażonymi migdałami posypałem nafaszerowane daktyle. Szczelnie je przykrylem i dostawiłem do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Rekomendacje wina do podania: Traminer albo Sämling z winnicy Barbary Tschida, Illmitz, Austria albo cava Freixenet Semi-dry.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 19 maja
super przepis:)
Składniki
  • świeże daktyle jumbo - 500 g
  • ser Mascarpone - 250 g
  • woda różana - 30 ml (2 łyżki)
  • cukier palmowy - 10 g (łyżka)
  • agar - 2 g (pół łyżeczki)
  • migdały blanszowane - 100 g
  • kardamon - wedle uznania
Składniki