Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Czerwony aksamit (Red Velvet)"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10530
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10530
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z solą, kakao oraz cukrem. Jajka wymieszaj z olejem, barwnikiem i maślanką. Suche dodaj do mokrych, wymieszaj. Ocet połącz z sodą, dodaj do ciasta, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i przelej do tortownic. Piecz 30-40 min w temp. 180°C.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. 250 g truskawek rozdrobnij blenderem. Do twarogu dodaj cukier oraz mus truskawkowy, zmiksuj. Następnie wlej przestudzoną żelatynę i zmiksuj, by nie było grudek.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj tężejącą masą truskawkową, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj ubitą śmietanką (z dodatkiem cuk ru i śmietan fixu) oraz truskawkami.
Rada: Możesz użyć mrożonych truskawek (wcześniej rozmrożonych).
70 minut. Porcja: 640 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie