Czekoladowy tort

Czekoladowy tort
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Prosty i szybki tort, którego ciasto nie może opaść.

Przygotowanie

  1. CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Do glinianej lub metalowej miski wkładamy miękkie masło lub margarynę i ucieramy plastikową lub silikonową łopatką. Dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę i dodajemy po jednym jajku. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, przesiać i dodać do ciasta wraz z kakao. Całość szybko utrzeć na gładką, gęstą masę. Przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm i piec w 180 stopniach przez 25 minut.

  2. KREM: Wbić całe jajka do miski, wsypać cukier i cukier wanilinowy i ubijać w kąpieli wodnej, aż masa znacznie powiększy pobjętość i zbieleje oraz będzie bardzo ciepła. Masę ostudzić. Roztopić czekoladę z mle w kąpieli wodnej. Masło utrzeć mikserem na pulchną masę i wlać do niego czekoladę. Dodawać po łyżce masy jajecznej. Na końcu powoli wlać spirytus.

  3. PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE: Ciasto przeekroić na dwa płaty i ewentualnie nasączyć przełożyć połową kremu i przykryć, drugą połowę na górze tortu.

  4. UWAGI: Ciasta nie powinno ucierać się mikserem.

Komentarze do przepisu (4)

agulam22 18 sierpnia 2009
Muszę koniecznie spróbować to ciasto ,wygląda pysznie.
Tosca 18 sierpnia 2009
Poproszę kawałeczek do kawki! ;)
andzia77 03 września 2009
Super wygląda, też muszę spróbowac
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki