Czekoladowy tort

Czekoladowy tort
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
czekoladowo - czekoladowy torcik :-) jeden kawałek wystarczy żeby uzupełnić zapotrzebowanie na czekoladę :-) dla czekoholików i nie tylko :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 4 duże
  • cukier 1/2 szkl.
  • budyń czekoladowy (bez cukru) 1,5 op.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Krem czekoladowy:
  • śmietanka 30 lub % 500 ml
  • czekolada gorzka 60 dag
  • żelatyna 2 płaskie łyżeczki
  • Śnieżka 1 op.
  • opcjonalnie owoce (u mnie czarna porzeczka z nalewki)

Przygotowanie

  1. Biszkopt (piekę dzień przed składaniem tortu - łatwiej się kroi): Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie śr. 21 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu blachę z biszkoptem upuścic na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.
    W tym samym dniu podgrzać śmietankę (nie doprowadzić do wrzenia), zestawić z palnika i dodac połamane w kostki czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudzić, wstawić do lodówki na całą noc (min. 12 godz).
    W dzień przygotowania tortu. Biszkopt przekroić. wzdłuż na 3 blaty. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej (nie wrzącej wody), lekko przestudzić ale nadal ma byc płynna. Do masy czekoladowej dodać Śnieżkę i ubijać kilka minut do uzyskania gęstej, puszystej masy. Wlać strumieniem żelatynę nadal ubijając. Na talerz lub paterę położyć obręcz od tortownicy (dzięki temu tort będzie róqny) wyłozyć 1 blat biszkoptu, delikatnie nasączyć (wodą z alkoholem lub cukrem), wyłożyć 1/3 część kremu, wyrównać, ułozyć ewentualne owoce, połozyć kolejny blat toru, delikatnie nasączyć, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać, ułozyć ewentualne owoce, połozyć ostatni blat biszkoptu, delikatnie nasączyć. Tort z obręczą wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu wyjąć, zdjąć obręcz, resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, dowolnie udekorować. Tosrt schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

  2. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

hania8712 29 kwietnia 2017
wygląda pysznie :) a czy żelatyna jest lepsza od śmietan fixu?
GREGORHSPEED 01 maja 2017
<3 Mogę skubnąć kawałek?
sereberko80 02 maja 2017
dziękuję :-) można użyć śmietan fixu zamiast żelatyny ale krem będzie mniej zwarty, luźniejszy. Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt:
  • jajko 4 duże
  • cukier 1/2 szkl.
  • budyń czekoladowy (bez cukru) 1,5 op.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • Krem czekoladowy:
  • śmietanka 30 lub % 500 ml
  • czekolada gorzka 60 dag
  • żelatyna 2 płaskie łyżeczki
  • Śnieżka 1 op.
  • opcjonalnie owoce (u mnie czarna porzeczka z nalewki)
Składniki