Czekoladowy suflet bez cukru

Czekoladowy suflet bez cukru
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Stewiarnia
Prosty i szybki, smaczny i słodki, a bez cukru - jedyny taki suflet czekoladowy!

Składniki

  • 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki mleka półtłustego
  • 4 łyżki stewii
  • tłuszcz do smarowania form

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremki (ok. 4-6) wysmaruj tłuszczem, ścianki można dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy umieść na blasze.

  2. Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej.

  3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ze stewią ubij na gęstą pianę i połącz z roztopioną czekoladą.

  4. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z czekoladową masą. Na końcu dodaj przesianą mąkę. Ciasto przelej do przygotowanych foremek i piecz 15 minut.

  5. Gotowe suflety wyjmij z piekarnika , usuń papier do pieczenia i gotowe! Suflety świetnie smakują z dodatkiem bitej śmietany i posypane jagodami lub wiśniami.

    Przepis na ok. 6 porcji
    Czas przygotowania 45 min.

Składniki
  • 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki mleka półtłustego
  • 4 łyżki stewii
  • tłuszcz do smarowania form
Składniki